January 30, 2024

Kan boräntetoppen ligga bakom oss?

Riksbanken har under vintern flaggat för räntehöjningar, men experter menar på att vi är förbi den värsta räntetoppen och att ljusare tider väntar vad gäller boräntor. På torsdag 1 februari väntas Riksbankens räntebesked. Experter är oeniga i sina prognoser om huruvida det blir en sänkning redan på torsdag. 

Många banker sänkte sina bolåneräntor under slutet av 2023 - utan att vänta på Riksbankens besked. Förhoppningen hos bolånetagare nu är att det kommer ytterligare sänkningar efter år av dyra bolånekostnader. 

Om du ska ta ansöka om ett nytt bolån eller flytta det har vi listat fyra saker att tänka på innan du tar steget för att hitta bästa möjliga boränta

Fyra saker att överväga innan du flyttar ditt bolån

Jämför olika långivare

Innan du bestämmer dig för att flytta ditt bolån är det klokt att jämföra olika långivares bolåneräntor och villkor. Det hjälper dig att hitta den bank eller långivare som kan erbjuda de mest fördelaktiga villkoren och den bästa räntan för ditt bolån. Genom att ansöka om bostadslån via en jämförelsetjänst kan du få flera erbjudanden från olika aktörer och enkelt jämföra dem. Det ger dig också tillgång till flera alternativ utan att påverka ditt kreditbetyg, eftersom du endast gör en ansökan.

Räkna på kostnaden

Det kan vara lönsamt att överväga att bryta ett bundet lån och byta till en annan bank om ränteskillnaden är betydande. Men kom ihåg att du också måste betala ränteskillnadsersättning till din nuvarande bank. Så se alltid till att räkna ut den totala kostnaden för att bryta lånet och bedöma om det fortfarande är fördelaktigt att byta.

Begär ett amorteringsunderlag

Innan du genomför din låneflytt, beställ ett amorteringsunderlag från din nuvarande bank. Det kan ta tid att få det, så var gärna ute i god tid. Ett amorteringsunderlag ger dig information om din amorteringstakt och när din bostad senast värderades. Dessutom signalerar det till banken att du överväger att flytta ditt lån, och många banker kan därför erbjuda dig en bättre ränta för att behålla dig som kund.

Samtycke/medgivande

Om du planerar att utöka ditt bolån i samband med flytten och din nya bank kräver nya inteckningar och pantbrev, behöver du ett skriftligt medgivande från din sambo eller make/maka. Lantmäteriet erbjuder en användbar mall för detta ändamål, du hittar den direkt på Lantmäteriets hemsida.